Kedves Ügyfeleink!

Kipufogó Szervizünk jelenleg normál nyitva tartással üzemel.

Kérjük, hogy amennyiben szervizünket személyesen kívánják felkeresni, nyitvatartási időben hívjanak az időpont egyeztetéssel kapcsolatban.

Hírek a szmogriadóval és a környezetvédelmi besorolással kapcsolatban

Hírek a szmogriadóval és a környezetvédelmi besorolással kapcsolatban

Mint az ismeretes, az elmúlt napokban sok nagyvárosban rendelték el a szmogriadó riasztási szintjét, aminek következtében több póruljárt gépjármű tulajdonos is érdeklődött nálunk arról, hogy amennyiben nem felel meg az autója a közlekedéshez előírt feltételeknek, van-e lehetőség utólagos környezetvédelmi besorolás módosítására. Ennek jártunk utána, és az ezzel kapcsolatos információkat az alábbiakban olvashatják…

A Fővárosi Közgyűlés 2016. februárban bővítette a szmoghelyzet riasztási fokozatban a forgalomkorlátozás által érintett járművek körét.

Korábban csak a nagyon korszerűtlen járműveket kellett letenniük a tulajdonosoknak, ami a teljes gépjárműpark kb. 10 százalékát érintette. A módosítást követően már a 0,1,2,4-es jelzésű illetve jelzés nélküli környezetvédelmi osztályú gépjárműveket érinti a korlátozás, ami információink szerint igen jelentős, körülbelül a teljes állomány 30%-a, azaz közel 300 ezer gépjármű.

Azt, hogy közlekedhet-e az adott gépjárművel, a forgalmi engedélyben a V9-es kód mellett található számjelzést leolvasva lehet leellenőrizni.

Fontos tudni, hogy a számok csak kódot jelentenek, azaz például a 4-es kód EURO 2-es motorral szerelt benzin és dízelüzemű gépjárműveket jelöl.

Tudomásunk szerint minimum EURO 3-as környezetvédelmi besorolással rendelkező gépjárművek vehetnek részt a forgalomban szmogriadó riasztási szintje esetén, amit benzin motorral szerelt gépjárművek esetén 6-os míg a dízel üzeműeknél 7-es kóddal jelölnek. Ezeknek a követelményeknek leggyakrabban a 2002-es évjárattól gyártott gépjárművek felelnek meg.

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a forgalmi engedélyben korábban elírás történt, és ezáltal rosszabb környezetvédelmi besorolásba került a gépjármű (például egy 2002. után gyártott gépjármű van a tulajdonunkban, de az 4-es kóddal van ellátva a forgalmi engedélyben), az adott típus márkaképviseleténél le tudjuk ellenőriztetni.

Amennyiben elírás történt, a márkaszervíztől kérhetünk egy igazolást, és a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál elvégzik a korrekciót.

Elképzelhető, hogy szükséges  a gépjármű bemutatása is, de mivel szmogriadó riasztási szintjénél ezekkel a gépjáművekkel nem lehet közlekedni, minden ilyen esetben javasolt a hatósággal egyeztetni a részletekkel kapcsolatban.

Olyan régebbi, korszerűtlen gépjárműveket melyek nem felelnek meg a támasztott követelményeknek utólagosan feljebb minősíteni nemigazán lehetséges, hiába építünk be például egy jobb hatásfokú katalizátort vagy egy korszerűbb befecskendező rendszert. Mivel gyárilag nem azzal szerelték, ezt egyedileg engedélyeztetni gyakorlatilag lehetetlen.

Fontos tudnivaló az is, hogy a környezetvédelmi besorolást nem csak a károsanyag kibocsátás határozza meg, hanem többek között az is számít, hogy a kipufogó rendszert csak szabályzó vagy diagosztizáló szondával is szerelték-e, illetve hogy milyen hibakód olvasóval, tárolóval rendelkezik, és hány decibel a zajszintje.

Ha mindezek utólagos kiépítése megoldható is lenne, akkor sem gazdaságos, mert ez a bevizsgálásokkal együtt könnyen milliós nagyságrendű tétel is lehet.

Akinek ilyen autója van, sajnos erre a pár napra kénytelen szüneteltetni a használatot a szmogriadóval érintett településeken. Ez egyébként megfontolandó akkor is, amikor a riasztási szintet visszavonják, de a tájékoztatási szint megmarad, hiszen ha ilyenkor sokan egyből visszaülnek, akkor könnyen újra jöhet a riasztási szint.

Azt nem látjuk át, hogy a fővárosban a három irányba igyekvő család egy darab forgalmi engedély bemutatását hogy oldja meg a tömegközlekedési eszközökön. Talán ezért is láthatjuk oly gyakran az öregebb autókkal a kertek alatt óvodába, iskolába igyekvő szülőket. Nekik vígaszként annyit, hogy szerencsére – mint minden csoda – általában a riasztási szint is csak három vagy négy napig tart, és egyelőre csak több évente fordul elő.

Fotó: vs.hu